Skip to main content

4de jaar BSO

Verzorging-voeding

Praktijk voorop

In deze opleiding ligt de nadruk op het praktisch organiseren van een huishouden of de verzorging van mensen. De theorie die je krijgt staat in functie van de praktijk.

Gezonde voeding

Je hebt een passie voor verzorging en voor voeding. Je bent sociaal en houdt ervan om andere mensen te helpen. Je hebt aandacht voor een aangename en verzorgde leef- en woonomgeving.

Keukenprins(es)

Je houdt van koken met aandacht voor hygiëne en oog voor gezondheid.

Tijdens de lessen Zorg voor welzijn leer je omgaan met jezelf en met anderen - in je gezin, je buurt, je klas. Je leert je eigen lichaam kennen en je ervaart het belang van het zorg geven en zorg ontvangen om je goed te voelen. Je oefent EHBO, mondhygiëne, gelaatsverzorging, haarverzorging, enz.

In de lessen Zorg voor voeding word je vaardig in het kiezen en behandelen van voedsel. Op het einde van de 2de graad kan je voor een eenvoudige, gezonde, smaakvolle en betaalbare maaltijd bereiden. Voedingsstoffen en voedingsmiddelen worden geanalyseerd in functie van de praktijkoefeningen en om een inzicht te krijgen in gezondheid en gezonde voeding.

In Zorg voor woon- en leefomgeving leer je zorgtechnieken voor woning, leefomgeving en textiel stapsgewijs organiseren, uitvoeren en verantwoorden. Je leert creatief omgaan met eigentijdse materialen en decoratieve voorwerpen. Daarbij heb je ook oog voor veiligheid in de woning, onderhoudsproducten, hulpmiddelen zoals de wasmachine, verlichting en verwarming, enz.

Je creativiteit wordt aangescherpt tijdens de lessen plastische en muzikale opvoeding. Die creativiteit komt later zeker van pas wanneer je bijvoorbeeld met kinderen gaat werken.

Vak

4de jaar

Levensbeschouwing

2

Lichamelijke opvoeding

2

Project algemene vakken

6

Engels

2

Zorg voor welzijn

5

Zorg voor voeding

8

Zorg voor woon- en leefomgeving

6

Plastische opvoeding

2

Muzikale opvoeding

1

Atheneum Malle 2de graad Verzorging-voeding

3de graad Verzorging

In de derde graad kan je je verder verdiepen in verzorging, zowel op de schoolbanken als tijdens de praktische stages.

Meer info over deze studierichting