Skip to main content

2de graad BSO - finaliteit arbeidsmarkt

Zorg & welzijn

Praktijk voorop

In deze opleiding ligt de nadruk op het praktisch organiseren van een huishouden of verzorging van mensen. De theorie die je krijgt staat in functie van de praktijk.

Gezonde voeding

Je hebt een passie voor verzorging en voor voeding. Je bent sociaal en houdt ervan om andere mensen te helpen. Je hebt aandacht voor een aangename en verzorgde leef- en woonomgeving.

Opvoeden

Je vindt het fascinerend hoe kinderen opgroeien. In praktische oefeningen en observaties leer je stap voor stap het proces van opvoeden kennen.

In deze praktische opleiding leer je omgaan met jezelf en met anderen - in je gezin, je buurt, je klas. Je leert je eigen lichaam kennen en je ervaart het belang van het zorg geven en zorg ontvangen om je goed te voelen. Je oefent EHBO, mondhygiëne, gelaatsverzorging, haarverzorging, enz.

Daarnaast word je vaardig in het kiezen en behandelen van voedsel. Op het einde van de 2de graad kan je voor een eenvoudige, gezonde, smaakvolle en betaalbare maaltijd bereiden. Voedingsstoffen en voedingsmiddelen worden geanalyseerd in functie van de praktijkoefeningen en om een inzicht te krijgen in gezondheid en gezonde voeding.

Tenslotte leer je zorgtechnieken voor woning, leefomgeving en textiel stapsgewijs organiseren, uitvoeren en verantwoorden. Je leert creatief omgaan met eigentijdse materialen en decoratieve voorwerpen. Daarbij heb je ook oog voor veiligheid in de woning, onderhoudsproducten, hulpmiddelen zoals de wasmachine, verlichting en verwarming, enz.

Zorg om mentaal welzijn

Tijdens hun lessen rond mentaal welzijn brachten de leerlingen van 3 Zorg & Welzijn bij elkaar ontspannende gezichtsmaskers aan en bedachten ze zelfs hun eigen blotevoetenpad!

29 oktober 2021

Vak

3de jaar
Vanaf 2021-2022

4de jaar
Vanaf 2022-2023

Levensbeschouwelijke vakken

2

Lichamelijke opvoeding

2

STEM

3

Taal en samenleving

5

Engels

2

Gezondheid en welzijn

3

Linnen- en interieurzorg

4

Maaltijdzorg

4

(Ped)agogisch handelen

6

Mentor

1

Atheneum Malle 2de graad Zorg & welzijn

Verzorging

Zorg & Welzijn bereidt je voor op de studierichting Verzorging in de 3de graad. 

De informatie over deze studierichting volgt binnenkort.