Skip to main content

Didasco-Freinet

Didasco-Freinet is een uitdagende en activerende leermethode voor leerlingen van de eerste graad.

 • Projectgericht

  Tijdens de wekelijkse projectdag pas je de kennis die je opgedaan hebt toe in boeiende en uitdagende projecten. In die projecten komen doelstellingen van verschillende vakken samen. Zo leg je ook sneller verbanden tussen vakken.

 • Samenwerken

  Tijdens de projecten werk je samen met andere leerlingen. Zo leer je met elkaar, door elkaar en van elkaar. Leren wordt een ontdekkingsreis die je samen met je vrienden onderneemt.

 • ICT-vaardig

  In de projecten is ICT niet weg te denken. Je werkt met je eigen laptop en doet tijdens de projecten heel wat ICT-vaardigheden op waardoor je gedurende je hele studieloopbaan en daarna een stapje voor bent.

 • Coaches

  Projecten worden begeleid door coaches. Dat zijn leerkrachten met uiteenlopende vakkennis, maar één gezamenlijk doel: jou op zo'n manier doorheen de projecten loodsen dat je voortdurend het beste uit jezelf haalt.

Samen met een team leerkrachten maak je school in een gezellig wijkschooltje midden in het groen. Eén dag per week halen we de muren tussen de vakken weg. In kleine groepjes werken we gedurende een aantal weken een thema uit. Een laptop is buiten je eigen vindingrijkheid hét instrument om dit tot een goed einde te brengen. De projectleerkracht is je coach en begeleidt je bij je opdrachten. Ook van je medeleerlingen steek je heel wat op.

In de verschillende vakken op andere dagen leggen de leerkrachten de nieuwe leerstof uit, daarna ga je zelf aan de slag. We volgen de leerplannen van de 1ste graad A-stroom. Je verwerft dus alle kennis en vaardigheden van deze richting.

In Didasco beoordelen we hoe je werkt en wat je presteert bij toetsen en taken. Dit gebeurt door je leerkrachten, je medeleerlingen en jezelf. Voor een aantal vakken is er een traditioneel examen. Project valt binnen permanente evaluatie.

Waarom Didasco-Freinet?

Al meer dan 15 jaar bieden we methodeonderwijs Didasco aan in onze 1ste graad. Het idee: “wat je zelf ontdekt hebt begrijp je beter, onthoud je en kan je toepassen in andere situaties;” was en is ons uitgangspunt. Van elkaar leren vinden we belangrijk. Bovendien zijn we van mening dat ICT-vaardigheden onmisbaar zijn voor je schoolwerk en voor je verdere schoolloopbaan. Ook daar zetten we nog steeds hard op in.

Wil je weten hoe het er in Didasco aan toe gaat? Klik dan hier.

Atheneum Malle Didasco-Freinet